scan-line-8-kleberstein-svart

Fyringstips

De fleste som kjøper seg ny ovn i dag, tenker det er den samme metoden som det var ved å å bruke den gamle ovnen, åpne trekken og fyre i vei. Det er en vesenforskjell  på både bruken, utslippet av sotpartikler og økonomien i ovner før og etter ca år 2000

Først generelt  om fyring med moderne ovner (ca etter år 2000)

Det første bud, er å lese bruksanvisningen som fulgte med ovnen, eller skaffe den på nett.

  1. Sjekk at spjeld fra peis er stengt, og at andre ovner tilkoblet samme pipe er stengt.
  2. Legg inn noen kløyvde vedstykker i ovnen.
  3. Legg så finhogd småved på toppen, og en tennbrikett inne i dette og tenn på.
  4. Lukk ovnsdøra, og åpne primær- og sekundærtrekken.(de fleste ovner har 2 slike reguleringer) Du kan også på noen ovner la døra stå litt på gløtt til det begynner å varme godt fra ruta, og lukk så døra igjen, og steng  primærtrekken (opptenningstrekk også kalt undertrekk)
  5. Når det brenner godt i ovnen, kan du også regulere litt på hendelen for sekundær-trekken, (også kalt rutespyler-luft). Dette er luft som blander seg med gassene fra veden i ovnen. Dette fyller brennkammeret med lune flammer. Det er her forskjellen på gamle og moderne ovner ligger, og dette fører til at røykgasstemperaturen i pipa reduseres vesentlig ved at forbrenningen av disse gassene foregår i ovnen og ikke i pipa. Er det  blafrende eller urolige flammer, tyder det på at pipa trekker for godt, og ovnen varmer da mindre da gassene nå trekkes ut i pipa. Piperøret bør da få ettermontert regulerings-spjeld. Brukes ovnen feil, for eksempel for mye opptenningstrekk hele tiden, fører dette også til mye sot i både ovn og pipe, samt dårlig varmemavgivelse fra ovnen. Når bålet ebber ut, legges det på ny ved, men ikke mer ved enn ovnen er beregnet for.

Bruk tørr ved, helst under 20 % fuktinnhold.  Fuktmåler får du kjøpt hos Ebriola

Det som naturlig hører med til vedfyring, er askespade og askespann  som er metallbøtte med lokk, en liten øks, feiesett til rengjøring i ovn, tennbriketter, og en vedkurv. Alt dette får du også kjøpt hos Ebriola

Våre produkter

Denne websiden benytter cookies for å gi innhold et personlig preg, for å levere sosiale mediefunksjoner og for å analysere trafikken vår. Du kan velge om du ønsker å vise nettstedet med eller uten cookies.