scan-line-8-kleberstein-svart

FYRINGSTIPS

Fyring med moderne ovner (etter ca år 2000)

De fleste som kjøper seg ny ovn i dag, tenker det er den samme metoden som det var ved å å bruke den gamle ovnen, åpne trekken og fyre i vei. Det er en vesenforskjell  på både bruken, utslippet av sotpartikler og økonomien i ovner før og etter ca år 2000. For det første, ta deg tid til å lese bruksanvisningen som fulgte med ovnen, eller skaffe den på nett.

  1. Sjekk at spjeld fra peis er stengt, og at andre ovner tilkoblet samme pipe er stengt.
  2. Legg inn noen kløyvde vedstykker i ovnen.
  3. Legg så en stor neve med finhogd småved på toppen, og en tennbrikett inne i dette og tenn på. Det er lurt å ha en liten øks og hoggestabbe tilgjengelig til å klyve opp litt småved.
  4. Lukk ovnsdøra, og åpne primær- og sekundærtrekken. (de fleste ovner har 2 reguleringer) Du kan også på noen ovner la døra stå litt på gløtt til det begynner å varme godt fra ruta, og lukk så døra igjen, og steng  primærtrekken (opptenningstrekk)
  5. Når det brenner godt i ovnen, kan du også regulere litt på hendelen for sekundær-trekken, (også kalt rutespyler-luft). Dette er luft som blander seg med gassene fra veden i ovnen ved at temperaturen i ildstedet lettere oppnås ved ovnene konstruksjon . Forbrenning av  disse gassene fyller brennkammeret med lune flammer.
  6. Når bålet ebber ut, legges det på ny ved, men ikke mer ved enn ovnen er beregnet for.

Bruk tørr ved, helst under 20 % fuktinnhold. Det kan være en fordel om veden ligger inn i varmen et døgn før den brukes, selv om den i utgangspunktet har rett fuktinnhold. Fuktmåler får du kjøpt hos Ebriola.

Det som naturlig hører med til vedfyring, er askespade og askespann  som er metallbøtte med lokk, en liten øks, feiesett til rengjøring i ovn, tennbriketter, og en vedkurv. For rengjøring av glass, får du kjøpt egen spray.  Alt dette får du også kjøpt hos Ebriola  Du kan også bruke tørkepapir som du fukter i vann og deretter dypper i asken i ovnen. Asken inneholder lut, som er sterk såpe. Tørk det kalde glasset med dette papiret og tørk deretter med rent papir. Eller du kan lage spesiell såpe som du har på sprayflaske som du lager selv. Bland vann med Zalo og salmiakk og spray på det kalde glasset. La det stå noen minutter, og tørk så av glasset.

God fyringsøkonomi er viktig, les mer om dette INFO

Rentbrennende ildsted

Rentbrennende ildsted er viktig for både inne- og uteklima. Du kan rengjøre, lufte og forberede deg så mye du orker, men har du et ikke-rentbrennende ildsted slippes det ut mer partikler i luften fra vedfyring enn det rentbrennende ildsteder gjør. Har du en gammel ovn på hytta bør du skifte den ut med en ny. Det er bedre for både inneklima og uteklima. Se det store utvalget i Ebriola sin utstilling.

Ofte stilte spørsmål,  LES HER

Brannsikerhet, LES HER

Tilbake til hovedmeny,  TRYKK HER

Main Menu

Denne websiden benytter cookies for å gi innhold et personlig preg, for å levere sosiale mediefunksjoner og for å analysere trafikken vår. Du kan velge om du ønsker å vise nettstedet med eller uten cookies.