FYRINGSTIPS

Fyring med moderne ovner (etter ca år 2000)

Mange som kjøper seg ny ovn i dag, bruker den samme metoden som på den gamle ovnen, nemlig åpne trekken og fyre i vei.

Det er en vesenforskjell  på både bruken, utslippet av sotpartikler og økonomien i ovner før og etter ca år 2000. For det første, ta deg tid til å lese bruksanvisningen som fulgte med ovnen, eller skaffe den på nett.

 

Generellt
  1. Sjekk at spjeld fra peis er stengt, og at andre ovner tilkoblet samme pipe er stengt.
  2. Legg inn noen tørre kløyvde vedstykker i ovnen. (maks 20 % fukt)
  3. Legg så en stor neve med finhogd opptenningsved på toppen, med en tennbrikett inne i dette og tenn på.
  4. Lukk ovnsdøra, og åpne primær- og sekundærtrekken. (de fleste ovner har 2 reguleringer) På noen ovner kan en la døra stå litt på gløtt til det begynner å brenne godt.
  5. Når det varmer godt fra ruta, lukk døra igjen, og prøv å stenge  primærtrekken (opptenningstrekk). For mye primærtrekk er skadelig grunnet mye soting, og ovnen kommer ikke i gang med rentbrenningen. Det skal være passe mye oksygen i ovnen.
  6. Når det brenner godt i ovnen, kan du om nødvendig (ved svært gode trekkforhold) regulere litt også på hendelen for sekundær-trekken, (også kalt rutespyler-luft). Dette er luft som blander seg med gassene fra veden i ovnen. Rett innstilt fylles  brennkammeret med lune flammer med litt blålig tone. Stenges sekundærtrekken for mye, sotes ovnen til. Er det for mye blafring, kan en prøve å justere litt ned på sekundærtrekken.
  7. Når bålet ebber ut, legges det på ny ved, men ikke mer ved enn ovnen er beregnet for.

Bruk tørr ved, helst under 20 % fuktinnhold. Det kan være en fordel om veden ligger inn i varmen et døgn før den brukes, selv om den i utgangspunktet har rett fuktinnhold. (Fuktmåler får du kjøpt hos Ebriola)

Naturlig tilbehør til ovn.

Det som naturlig hører med til vedfyring, er askespade og askespann  som er metallbøtte med lokk, en liten øks, feiesett til rengjøring i ovn, tennbriketter, og en vedkurv. (Til rengjøring av glass fås kjøpt egen spray.  Alt dette får du også kjøpt hos EbriolaDu kan også bruke tørkepapir som du fukter i vann og deretter dypper i asken i ovnen. Asken inneholder lut, som er sterk såpe. Tørk det kalde glasset med dette papiret og tørk deretter med rent papir. Eller du kan lage spesiell såpe som du har på sprayflaske som du lager selv. Bland vann med Zalo og salmiakk og spray på det kalde glasset. La det stå noen minutter, og tørk så av glasset.

Tennbriketter.

Foruten opptenningsved, er tennbriketter viktig å ha.

Det er flere typer å velge mellom. Ebriola har to økologiske typer og opptenningsved til salgs.

 

God fyringsøkonomi er viktig, les mer om dette INFO

 

Trenger ovnen egen frisklufttilførsel?

Svar til dette spørsmålet er tja. Generelt kan en si at er huset fra før Tek 10 kom, altså før husa vart alt for tette, kan en klare seg med ventiler i vegg eller vindu. Etter at det kom tette hus med balansert ventilasjonsanlegg må ovn og peis ha egen tilluft til forbrenningen. Dette kan løses ved egen kanal utenfra som kobles på ovn med egen kobling på ovnen som oftest må kjøpes separat. Det kan også tas luft fra kjeller eller fra ventilert pipe om en har slik. (Nyere isolerte stålpiper kan leveres med og uten slik luftkanal)

Fordelen med å ikke ha egen lufttilførsel, altså at det tas forbrenningsluft fra rommet, er at da fungerer ovnen som et lite ventilasjonsanlegg. Gammel luft forbrennes i ovnen og forsvinner ut pipa og ny frisk luft kommer inn i rommet gjennom ventiler og andre utettheter i huset.

Se det store utvalget i Ebriola sin utstilling.
Ofte stilte spørsmål,  LES HER
Brannsikkerhet, LES HER
Fyringstips fra Nordpeis for Duo ovner. (Passer også for andre) Se den her
Fyringstips fra Sintef  Se denne videoen fra Sintef 

Tilbake til hovedmeny,  TRYKK HER

Handlevogn

Ingen produkter i handlevognen.