Lær å bruke ovnen riktig

Alle som har anskaffet seg vedovn de siste årene, har da en rentbrennende vedovn. Dette er ovner som forurenser vesentlig mindre, og er langt mer økonomiske på ved forbruket.
Noen av ovnene fra produsenten Heta har rekordlave støvutslipp, helt ned til 0,63 gram pr kg brent ved. Dette er bra for både pengepungen og også for miljøet! En svanemerket ovn har krav om maks 5 gram. Norsk Standard har krav om maks 10 gram. Gamle vedovner kan ha opptil 50 gram utslipp.

Bruk ovnen rett. Men det er en betingelse for dette, selv med moderne ovner, det er rett bruk. Mange som har anskaffet seg ovn, bruker denne feil, den brenner dårlig, soter mye, og varmer ikke som den skal. Et viktig punkt er da; les brukerveiledningen som fulgte med ovnen og følge den. Du kan etter hvert lage din egne enkle illustrerte veiledning  som kan være tilgjengelig for alle i huset.

Opptenning av en moderne vedovn Legg gjerne 3-5 kløvde ved stykker luftig inn i ovnen etter å ha rakt asken litt fram for at lufthulla i bakplata blir synlige. Legg så en neve finhogd ved eller flis på toppen og med en tennbrikett inne i denne haugen. Tenn så opp. La opptenningsventilen stå åpen, og gjerne døra på gløtt de første 5 – 10 minuttene, inntil det varmer godt fra glassrute på peisovnen. Da kan døra lukkes, og opptenningstrekken ofte stenges helt. Dette trinnet kan noen ganger være vanskelig, da det føles som om ilden vil dø ut. Det er som å skifte gir på bil fra første til andre gir. Husk det er pipa som er trekkmotoren, og varm luft i den er viktig så fort som mulig.

Nå kan vi forklare litt om hva som skjer inne i ovnen ved opptenning.
Det er pipa som er ovnens trekkmotor. For at den skal fungere, må pipa være varm så lufta kan stige opp, varm luft er lettere enn kald luft. Den må derfor varmes opp raskt for å fungere. Derfor anbefales det opptenning på toppen, og med såpass rikelig med opptenningsved at pipa blir varm. (Kjøp gjerne en sekk med opptenningsved, eller lag den selv)
Det er enda en en viktig ting som skjer ved slik opptenning. For at ovnen skal fungere rentbrennende og dermed optimalt, er det viktig den blir varm nok til å produsere brenngasser av veden. Dette er brennbare gasser som utvikles ved kraftig oppvarming av veden. Denne gassen gjenbrukes i de moderne ovnene i forbrenningen. Ved slik opptenning oppnås raskt høy temperaturen i brennkammeret, pipa for varme, og brenngasser utvikles. Da kan opptenningstrekken reduseres slik at ovnen får mindre oksygen, og mer behov for brenngassene. Driftstrekken (sekundærtrekken) derimot bør ikke reduseres, da dette fører til soting av ruta, og dårlig forbrenning. Alle rentbrennende ovner har sin teknologi, men prinsippet er stor sett det samme. Lærer du deg dette, er fyringen en fornøyelse og faktisk en god terapi!

Har du problemer med røykutslag og soting på glass på peisen? Fortvil ikke!

Fungerer ikke ovnen/peisen som den skal? Det kan være mange årsaker til dette, men visste du at det meget sjeldent er ildstedet i seg selv det er noe galt med? Det er fort gjort å skylde på ildstedet når det ryker og soter ut i stuen og på glasset, men ildstedet er i praksis bare en indikator på at noe er galt. Selv om det brukes store ressurser på å produsere miljøvennlige ildsteder med høy virkningsgrad, så er selve forbrenningsprinsippet relativt enkelt. For at det skal kunne oppstå et bål, må 3 hovedingredienser kombineres: Oksygen, Brennbart materiale, og Temperatur. Dersom ikke alle disse ingrediensene er tilstede, kan et bål aldri brenne. Blandingsforholdet mellom disse ingrediensene er avgjørende for hvor god forbrenningen er.

Hvis det ikke er tilstrekkelig mengde av en eller flere av ingrediensene, vil resultatet være sotproduksjon. Lite ved gir lav arbeidstemperatur, som kan gi dårlig forbrenning. Fuktig ved vil avgi vanndamp under forbrenningen og faktisk kjøle ned temperaturen i ildstedet og gi samme resultat. Dersom bålet ikke får tilført tilstrekkelig mengde med oksygen, vil dette også resultere i en dårlig forbrenning.

En god forbrenning avhenger derfor av riktig mengde av hver av ingrediensene. Dersom man har lite brennbart materiale (Ved), så vil det ikke kunne utvikle seg nok flammer til at temperaturen vil bli tilstrekkelig høy. En lav forbrenningstemperatur resulterer i at arbeidstemperaturen i ildstedet ikke er god nok til å kunne antenne gassene og partiklene i veden. Videre vil den relativt lave temperaturen i ildstedet ikke kunne gi nok varme til pipen, noe som er helt avgjørende for en god pipetrekk.

 

Branntrekant  BranntrekantSot

 

I eksemplet til venstre under, ser vi en peisinnsats som har hatt en dårlig forbrenning på grunn av dårlig arbeidstemperatur. I dette tilfelle har peisen blitt fyrt opp med for lite brennbart materiale/ved, og veden har vært noe fuktig. Resultatet er et tykt og hardt sotlag på glasset, som er vanskelig å vaske vekk.

I tillegg til sotproduksjon blir det ofte også problemer med røykutslag til stuen, og peiskappen ble også sotet ned. Eieren av ildstedet mistenker dårlig trekk. Dette problemet kan løse seg med riktig oppfyringsteknikk.

HETAs Clean Burn forbrenningsteknikk gjør, at forbrenningsluften lett tilføres forbrenningen uten motstand. Den forvarmede tertiære lufttilførselen forbrenner de siste gassene, innen røyken forsvinner opp i skorsteinen, og er dermed en vesentlig faktor for den miljøvennlige forbrenningen.

Varm konvektionsluft er den luft, der blir fordelt ut i de omkringliggende rommene, og er dermed sammen med strålevarmen fra glassruten den direkte varmekilde. Varmen blir utnyttet bedre, og du kan nyte synet av flammene gjennom dørens store glass­-areal – helt uten sot.

  • Sort = Primær
  • Blå = Tertiær
  • Grøn = Sekundær
  • Hvit = Røkgass
  • Orange = Konveksjonsluft
Vil du vite mer om Heta sin miljøprofil?  INFO

Tilbake til hovedside, trykk her 

 

 

 

 

 

 

 

Main Menu

Denne websiden benytter cookies for å gi innhold et personlig preg, for å levere sosiale mediefunksjoner og for å analysere trafikken vår. Du kan velge om du ønsker å vise nettstedet med eller uten cookies.