Her finner du spørsmål og svar på de vanligste tingene man ofte lurer på ved kjøp og bruk av peis/vedovner.

Skulle du ikke finner svar på akkurat ditt spørsmål her, kan du ta kontakt med oss i butikk, på tlf, eller på E-post.

Hvor stor skal ovnen være?

Generelt kan en si at ovnens varmekapasitet/størrelse må være mest mulig tilpasset oppvarmingsbehovet i rommet. Våre ovner er merket med effekt/driftsområde, men vi har gode kunnskaper om hva som passer til hvert enkelt prosjekt.

Hva er et varmemagasin?

Varmemagasin er steiner stablet på hverandre i rommet over brennkammeret eller bak sideplatene i peisovnen, som regel kleberstein-plater.
Enkelte ovner har også kleberstein bekledning, dvs. yttersidene og toppen er av denne typen stein. Dette er også en form for varmemagasin.
Varmemagasin, altså steinene, vil holde på varmen fra ovnen i flere timer etter at ilden har sluknet.Vi er behjelpelige med å gi råd og vurdere om det utfra husets konstruksjon og behov er nødvendig med varmemagasin.

Hva er forskjellen stråleovn og konveksjonsovn?

Eldre vedovner er et eksempel på typiske stråleovner, der varmen stråler ut til alle sider og det er større avstandskrav til brennbart materiale.

En konveksjonsovn er bygd opp av dobble vegger, der luften varmes opp mellom veggene og sirkulerer ut fra toppen og varmer opp rommet med varm luft.

En av forskjellene er altså at en konveksjonsovn ikke blir like varm i ytterflatene (sett bort ifra glassruta) som en stråleovn. Ytterflatene på en konveksjonsovn kan være enten stålplater, kleberstein eller keramisk stein i mange farger.
De fleste nye ovner idag er konveksjonsovner.

Trenger jeg frisklufttilførsel til ovnen?

Alle bygg bygd etter 2010 er ekstremt tette, og trenger separat lufttilførsel for at ildstedet skal fungere. Disse ildstedene må ha egen kanal med tilluft til forbrenningen. Denne luften kan hentes enten ned fra moderne piper med egen kanal, eller fra yttervegg eller krypkjeller. Friskluft kobles direkte til ovnen som ekstrautstyr.
Så ja, på nye hus må en ha separat lufttilførsel for at ildstedet skal fungere.

Eldre bygg er ikke like tette, så der er det sjeldent problemer med at lufttilførselen i rommet rundt ikke er nok. I slike bygg vil et ved-fyrt ildsted i praksis fungere som ventilasjonsanlegg ved at frisk luft taes inn fra ventiler og utette vegger, og deretter forsvinner opp i pipa.

Tåler gulvet vekten av ovnen?

De fleste ildsteder i eldre hus er plassert nær en bærende vegg for gulvet, og tåler normalt stor belastning. Det er sjeldent ovnen er for tung til å kunne plasseres.
De tyngste klebersteins ovnene kan eventuelt by på utfordringer.

Finnes det ovner av god kvalitet, til en rimelig pris?

Med ovner, som med biler: man får det man betaler for.
Hos oss har vi ovner i ulike prisklasser, som alle er rent-brennende og sertifiserte.

Hva er en rentbrennende ovn?

En rentbrennende ovn har en temperatur i brennkammeret på mellom 700-900 grader celsius, der brenngassen som utvikles fra veden forbrennes i ovnen. Det vil si at røykgassen sin temperatur blir halvert i pipa. Dette gir en god fyrings-økonomi, og mindre fare for brann.
På eldre vedovner kan utslippet av sot partikler være opptil 40 gram per kilo brent ved, der norsk standard har grense på maks 10 gram.
De fleste ovnene vi leverer ligger på under 5 gram, og noen til og med ned i 1,5 gram.

Våre produkter

Denne websiden benytter cookies for å gi innhold et personlig preg, for å levere sosiale mediefunksjoner og for å analysere trafikken vår. Du kan velge om du ønsker å vise nettstedet med eller uten cookies.