FYRINGSØKONOMI
I dagens energimarked er fyringsøkonomi viktig å tenke på. Det kan bli knapphet i Europa på all energi, og prisene stiger i samme takt.
Når det gjelder vedfyrte ildsteder, er det også viktig å ha et ildsted som gir god økonomi. Visste du at gamle ovner kan være opptil dobbelt så dyre i vedforbruket som en rentbrennede ovn? At åpne gruepeiser kan være opptil 4 ganger så dyre i drift som en moderne peisinnsats?
Hovedgrunnen er at en moderne rentbrennede innsats forbrenner også gassene fra veden som ellers ofte forsvinner mer eller mindre uforbrent ut i skorsteinen. Røykgasstemperaturen vil da også halveres, og faren for pipebrann tilsvarende elimineres. I tillegg en vesentilg reduksjon i støvpartikler som slippes ut. Dette kan på de beste ovnene være mindre enn en tiendedel.
Kom innom hos Ebriola på Torpo, vi har mer enn 2000 ulike varianter av ovner, peiser, innsatser, kjøkkenovner og også piper. Vi hjelper eg som kunde til å velge ett ildsted du på sikt blir fornøyd med, og som du også vil tjene inn i sparte vedkostnader.
FYRINGSTIPS
Opptenning av rentbrennende ovner
Mange som kjøper seg ny ovn i dag, bruker den samme metoden som på den gamle ovnen, nemlig åpne trekken og fyre i vei.
Det er en stor forskjell på både bruken, utslippet av sotpartikler og økonomien i ovner før og etter ca år 2000. Første bud, ta deg tid til å lese bruksanvisningen som fulgte med ovnen, eller skaffe den på nett.
Generelle tips
- Sjekk at spjeld fra peis er stengt, og at andre ovner tilkoblet samme pipe er stengt. Sjekk også at røykrøret fra ovnen til pipa ikke er gjengrodd med sot. Utstyr for å rense dette får du kjøpt hos Ebriola
- Legg inn noen tørre kløyvde vedstykker i ovnen. (maks 20 % fukt)
- Legg så en stor neve med finhogd opptenningsved på toppen, med en tennbrikett inne i dette og tenn på. Det er 2 grunner til å bruke denne metoden, for det første må pipa varmes opp for å kunne starte funksjon som trekkmotor, og for det andre er det viktig at temperaturen i brennkammeret raskest mulig kommer opp i ca 5-600 grader. Dette for at veden skal avgi brenngasser, og derved starte prosessen med ren forbrenning.
- Åpne primær- og sekundærtrekken. (de fleste ovner har 2 reguleringer) På noen ovner kan en la døra stå litt på gløtt til det begynner å brenne godt.
- Når det varmer godt fra ruta, lukk døra igjen, og prøv å stenge primærtrekken (opptenningstrekk). For mye primærtrekk er skadelig grunnet mye soting, og ovnen kommer ikke i gang med rentbrenningen. Det skal være passe mye oksygen i ovnen.
- Når det brenner godt i ovnen, kan du om nødvendig (ved svært gode trekkforhold) regulere litt også på hendelen for sekundær-trekken, (også kalt rutespyler-luft). Dette er luft som blander seg med gassene fra veden i ovnen. Rett innstilt fylles brennkammeret med lune flammer med litt blålig tone. Stenges sekundærtrekken for mye, sotes ovnen til. Er det for mye blafring, kan en prøve å justere litt ned på sekundærtrekken.
- Når bålet ebber ut, legges det på ny ved, men ikke mer ved enn ovnen er beregnet for.
Bruk tørr ved, helst under 22 % fuktinnhold. Det kan være en fordel om veden ligger inn i varmen et døgn før den brukes, selv om den i utgangspunktet har rett fuktinnhold. (Fuktmåler får du kjøpt hos Ebriola)
Naturlig tilbehør til ovn.
Det som naturlig hører med til vedfyring, er askespade og askespann som er metallbøtte med lokk, en liten øks og hoggestabbe, feiesett til rengjøring i ovn, tennbriketter, og en vedkurv.
(Til rengjøring av glass fås kjøpt egen spray. Alt dette får du også kjøpt hos Ebriola )
Du kan også bruke tørkepapir som du fukter i vann og deretter dypper i asken i ovnen. Asken inneholder lut, som er sterk såpe. Tørk det kalde glasset med dette papiret og tørk deretter med rent papir.
Tennbriketter.
Foruten opptenningsved, er tennbriketter viktig å ha.
Det er flere typer å velge mellom. Ebriola har to økologiske typer.
God fyringsøkonomi er viktig, les mer om dette INFO
Trenger ovnen egen frisklufttilførsel?
Svar til dette spørsmålet er tja. Generelt kan en si at er huset fra før Tek 10 kom, altså før husa vart alt for tette, kan en klare seg med ventiler i vegg eller vindu, og de3 fleste hus før 2010 var heller ikke tette. Etter at det kom tette hus med balansert ventilasjonsanlegg bør ovn og peis ha egen tilluft til forbrenningen. Dette kan løses ved egen kanal utenfra som kobles på ovn med egen kobling på ovnen som oftest må kjøpes separat. Det kan også tas luft fra kjeller eller fra ventilert pipe om en har slik. (Nyere isolerte stålpiper kan leveres med og uten slik luftkanal)
Fordelen med å ikke ha egen lufttilførsel, altså at det tas forbrenningsluft fra rommet, er at da fungerer ovnen som et lite ventilasjonsanlegg. Gammel luft forbrennes i ovnen og forsvinner ut pipa og ny frisk luft kommer inn i rommet gjennom ventiler og andre utettheter i huset.
Husk at det er pipa som er trekkmotoren, ikke ovnen!
Ebriola får ofte henvendelser fra folk som ikke får ovnen til å brenne skikkelig. Det kan være at det er problem med ovnen, eller skorsteinen, men oftest er det fyrbøteren som er feilen. Etter et kort kurs er oftest problemet løst.