Tineapparat med steam til frosne rør

Steamapparat med propan til tining av rør
Propanfyrt steamapparat på 110 grader celsius til tining

Utleie av steamapparat for frosne rør og stikkrenner

STEAMER er et produkt som virkelig er godt å ha når frosten melder seg og det fryser i vannrør, nedløp og stikkrenner.

Apparatet tiner ved hjelp av 110 graders vanndamp som «spyler» ut av et stakerør på 12 mm. Kapasiteten er god, og rør fra ø20 til ø300 mm er ikke noe problem å tine. Større rør er også godt mulig å tine, men arbeidet vil da ta litt mere tid. Apparatene kan brukes i alle typer rør laget for vann og avløp (plast og metall).

Denne propanfyrte versjonen ereffektiv, men anbefales bare til utendørs bruk på grunn av brann og eksplosjonsfare, samt fare for Co2 forgiftning. Med propan blir man helt uavhengig av strøm. Begge tineapparatene har en begrensning på ca 35 meter på tinerøret for effektiv tining.

Den propanfyrte Steameren har høy effekt, ca 6000W effektiv varme. Denne er konstruert med en integrert brenner i et brennkammer som utnytter varmen svært godt. Det brukes «vanlig» propanflaske-kobling og propan kan dermed skaffes på de fleste bensinstasjoner (samme flaske som er vanlig til f.eks. griller). Forbruket er ca 0,6 kg gass i timen.

Man fyller på ca 7 liter kaldt vann, tenner propanbrenneren og i løpet av 10-12 minutter koker vannet i apparatet og man kan starte tiningen med vanndamp som videoen viser nedenfor. Man har da damp i minimum 45 minutter. Deretter må man slukke apparatet og fylle på mer vann igjen for å fortsette.

Apparatet veier alene (tomt for vann) ca 25 kg.

Med i leveransen er:-STEAMER med propan-tilkobling («fritidskobling»)
-16 meter tineslange- Spesialdyse for store rør
– Innebygd Piezo-tenner
– Brukermanual og Sikkerhetsinstruks
– Isolerte arbeidshansker
– Propanflaske
– Fastnøkkel eller skiftenøkkel (32 og 24 mm)
Du trenger i tillegg:
– Vann (helst varmt vann)

Video om funksjonene av apparatet, se her
Video om praktisk bruk av apparatet, se her

Ring 97187181 for å avtale ledig tid om du ønsker å leie det for et tidsrom

Tilbake til hovedside, TRYKK HER

Sikkerhetsregler og bruksansvisning for steamapparat.

Siden det er oppvarming med propan, må apparatet stå på godt ventilert plass.

 • Åpne påfyllingspluggen og fyll på ca 6 liter vann. Bruk helst varmt vann. Skru på pluggen, og trekk forsiktig til.
 • Koble til gassflasken, koblingen er til vanlig husholdningsflaske.  Åpne ventilen og krana på apparatet.
 • Koble til tineslangen til apparatet, og trekk forsiktig til.
 • Start fyringen ved å trykke inn startknappen. OBS. Stå ikke over apparatet når det tennes, det kan komme et «boff» opp fra «pipa» på apparatet ved opptenning.
 • Etter ca 10 minutter kommer det varm steam fra tinerøret. Stikk det inn i røret som skal tines. Om mulig, stikkes det inn i nedre del av det frosne røret, da det ellers blir stående mye vann som  kjøler ned steamen.
 • Er det mye vann i røret, så kan dette suges ut med medbrakt sugepumpe. Koble da steamslangen til sugepumpa og sug ut vannet.
 • OBS. Når det er kalt ute, vil vannperler i steamslangen fryse om den ligger noen minutter ubrukt. Det er derfor viktig å koble den av og blåse den ren for vann før dette skjer. Er det skjedd, må den inn og varmes opp.
 • Når det ikke kommer mer steam etter ca 45 minutters bruk, da er vannet brukt opp. Skru da igjen gasstilførselen, og når apparatet er trykkløst, fylles opp med mer vann, og deretter ny prosedyre. Blås gjennom steamslangen om det er frostfare.
 • Bruk hansker for å unngå brannskader, da temperaturen på steamslangen er høy.
 • Når det er laget åpning i isen, kan det være klokt å trekke inn varmekabel, eller en hageslange som plugges i endene. Denne kan siden lette arbeidet om det skulle fryse igjen på nytt, da en da kan bruke denne slangen til å spyle gjennom og lage passasje for vannet mellom denne og isen.
 • Ved tining av frosne vannrør, er det klokt å koble vekk vannrøret over hovedkrana. Vann suges ut til en kommer til isproppen. Tineslangen føres så gjennom stoppekrana, og ned til den treffer isproppen. Vær klar med håndklær e. l. til å tette for vannet som kommer når tinesangen går gjennom isproppen,  og trekk så ut tineslangen og steng krana. Det er viktig at det er jevnlig forbruk av vann, da det ellers lett fryser til på nytt.
 • Tineslangen kveiles opp etter bruk i varm tilstand.

Main Menu