VELG RIKTIG OVN

Det er viktig å velge rett type ovn, da dette er en investering som skal vare lenge. Ebriola er opptatt av nettopp dette, så bruk heller tid på denne prosessen. Ebriola har stort antall ulike ovner og peiser, og bruk fagkunnskapen vår til å velge. Ved siden av estetikk, er det mange andre forhold som også er viktige.

1. Hvilket varmebehov har jeg?

Dovre 325 CB støpejernsovn 2,2-6 KW

Ingen er tjent med altfor stor ovn i en liten stue. Det er derfor viktig å kartlegge varmebehovet ditt. Skal du ha en peisovn som skal supplere andre varmekilder, eller skal den være den primære varmekilden? Dette er avgjørende for hvor mye du skal investere i peisovnen og hvilke egenskaper den skal ha.

Ebriola vil være behjelpelig med dette.

2. Konveksjonsovn eller stråleovn?

Konveksjonsovnene er den nye generasjonen av peisovner. Disse ovnene fordeler varmen via luftsirkulasjon, og gir en jevn og behagelig varme, i tillegg til at de varmer ekstra foran glassruta som strålevarme. De mer gammeldagse stråleovnene konsentrerer mer varmen rundt selve ovnen. Dette gir en koselig varmekilde i området rundt ovnen, men varmer ikke hele huset i like stor grad. De fleste nye peisovner i dag er konveksjonsovner, det vil si med doble plater de varm luft sirkulerer mellom lagene, og kald luft kommer inn nede og oppvarmet luft går ut oppe

3. Hvor stort areal skal oppvarmes?

Dette er en Heta Scan-Line 80 XL med varmelagring og med hvit keramikk.

– En peisovns varmeytelse er angitt i kilowatt (kW). Den kan være angitt i nominell effekt, eller driftsområde fra og til. For å velge størrelse er tommelfingerregelen at 1 kW (1000w) varmer opp 10 kvadratmeter om huset er eldre enn ca 1960 og dårlig isolert, og 20 kvadratmeter om det er bygd etter ca 1990 (godt isolert) Hus etter fra ca år 2000 krever enda mindre effekt. Optimal størrelse avhenger likevel også av husets innredning og ovnens plassering. Det  kan være klokt å ikke kjøpe for stor peisovn, da  du lett kan fyre for lite og med for lav temperatur, og derved ikke få rentbrennende virkning på ovnen. Det er optimalt at ovnen brenner med nominell effekt, og i lengre økter.

4. Er jeg opptatt av enkel bruk og lite vedlikehold?

De fleste ovnene har en opptenningstrekk, og en driftstrekk. Det er alltid klokt å lese brukerveiledningen til ovnen, for deretter å lage en enkel veiledning som alle i huset lett forstår. Mange ovner har også kun en betjening for opptenning og driftstrekk. Det er en lett sak å bruke ovnen om en bare setter seg inn i rett fremgangsmåte.

5. Hvor viktig er miljøvennlighet for meg?

Heta Scan-Line 8 med klebersteinstopp

Alle ovner som selges i dag, skal være utstyrt med en godkjennelse eller sertifikat. Minimumskrav er Norsk Standard som har et maks utslippskrav på  10 gram pr kilo tørrved. For at ovnen skal være Svanemerket, er kravet 5 gram. Vi har flere ovner langt under også denne grensen, et eksempel er Heta Scan-Line 8 med 0,63 gram pr kilo brent ved.

Miljø er viktig for mange, og Heta er blant de som har forsket mest på dette i samarbeid  med universitet og forskningsinstitutter.

Gamle vedovner slipper ut unødvendig mye partikler i hjemmet ditt – samtidig som de varmer dårlig. Halvparten av varmen fra veden går nemlig ut gjennom skorsteinen. Bytter du til en moderne, rentbrennende ovn, får du mindre utslipp og et varmere hjem, og mindre støvpartikler i atmosfæren. Med en slik ovn vil 80 prosent av energien fra veden gi romvarme. Vedfyring øker ikke co²-konsentrasjonen i atmosfæren, og regnes derfor som en miljøvennlig varmekilde. Ikke bare for miljøet er en rentbrennende peisovn bra, den er bra for lommeboka også. Størstedelen av energibruken i en bolig går med til oppvarming. Har du en rentbrennende vedovn kan du faktisk dekke halvparten av oppvarmingsbehovet, noe som betyr at du i en vanlig enebolig normalt vil spare om lag 1700 kroner i året med dagens strømpriser og gode innkjøp på ved.

6. Hvilket materiale og design skal jeg velge?

En peisovn er egentlig et møbel som skal passe inn i hjemmet, og valg av materiale og design er derfor viktig å ta stilling til. Peisovner med et moderne design blir som oftest produsert i platejern på grunn av de utallige

Morsø 2B Classic er en støpejernsovn med konveksjon.

designmulighetene og materialets glatte overflate, samt kombinasjonen med bekledning av for eks. kleberstein eller keramikk.  Med mer en 40 farger i keramikk på noen av ovnene, blir det mange muligheter for enhver smak.

Peisovner med mer klassisk design kommer ofte i støpejern, og er kjent for å ha en rustikk og ru overflate.

 

Drømmen om ekte varme, levende flammer og hyggen rundt en peisovn er alltid spesiell!

7. Hvilken pipe skal ovnen tilkobles

De fleste ovner kan kobles til alle typer piper. Det er noen untak, så det er klokt å kartlegge hvilken pipe det er i huset. Dette kan du gjøre ved å åpne sotluka som oftest er i kjelleren, og sjekke der. Det kan være det stå på døra for eks. Leca, og da er svaret gitt, selv om Leca har mange varianter opp gjennom tidene.  Ta gjerne bilde om mulig, og gjerne mål utvendig på pipa, og ta det med til Ebriola, så kan vi prøve å finne ut mere. Det er også mulig å koble til ovnen med ny isolert stålpipe om det ikke er pipe. Dette er søknadspliktig arbeide, og Ebriola kan hjelpe deg med dette.

8. Har jeg bruk for ekstern lufttilførsel?

Peisovner må ha konstant lufttilførsel for å sikre ren og effektiv forbrenning. I I hus bygd før 1980 med ventiler i veggene, er det oftest ikke behov for direkte tilluft til ovnen. (Kanal utenfra med frisk luft direkte påkoblet ovnen)

Derimot i mer moderne og energieffektive hus, som ofte er svært tette, må ovnen kobles til egen frisklufts-kanal. Dette kan løses enten ved egen isolert kanal ned til kjelleren og derfra ut, eller ved bruk av ventilert pipe med egen kanal egnet til dette formålet. De fleste ovner i dag kan utstyres med slik friskluftspåkobling som tilleggsutstyr.

Fordelen med å ikke ha egen friskluftskanal, er at ovnen virker som husets  ventilasjonsanlegg ved at den suger inn frisk luft gjennom ventiler og utette vegger, og lar gammel luft fra rommene forsvinne opp i pipa sammen med røyken fra ovnen.

Brannvernforeningens gode råd om sikkerhet ved vedfyring, INFO
Be om hjembesøk fra Ebriola, ring 97187181, eller send epost her post@ebriola.no

Tilbake til hovedside, trykk her

Main Menu